Prostata är en körtel hos män som omsluter urinröret. Den kallas även för blåhalskörteln. Här kan du läsa om prostatatest. Prostatan styrs av det manliga könshormonet, vilken ger en stabil och långsam hormonell tillväxt som sker under mannens hela potenta ålder.
Godartad prostataförstoring
Många förknippar förändringar i prostata med prostatacancer, men tack och lov är det betydligt vanligare att prostatakörteln förstoras på godartad väg. Godartad prostataförstoring – på latin kallat för ”benign prostatahyperplasi” – förekommer hos över hälften av alla män som har fyllt 60 år. Symtomen kan vara mycket diffusa och endast hälften av alla män med godartad prostataförstoring upplever överhuvudtaget några symtom.
Märker man av det så sker det ofta genom att det går trögt att kissa eller en känsla av att man inte lyckas tömma blåsan helt. Strålen kan också svag och tidvis kan den upphöra helt under vattenkastningen. Det förekommer också att man måste kissa många gånger under dagen och även gå upp på natten för att kissa, vilket stör nattsömnen påtagligt.
Behandling vid godartade prostatabesvär
Ungefär hälften av alla som lider av godartade prostatproblem behöver behandlas för det. Men en undersökning är ändå alltid på sin plats eftersom godartade och elakartade prostatabesvär kan existera sida vid sida. En bra början kan vara att köpa ett av våra pålitliga prostatatest, och om det visar några avvikelser snabbt söka vård. Det finns effektiv behandling i form av läkemedel tillhörande gruppen alfablockerare som får musklerna runt prostatakörteln och urinröret att slappna av.
Mot förstorad prostata kan även tillägg med fytosteroler ges. De hämmar och bromsar tillväxten av prostatan. Har ett totalt stopp i urinröret inträffat kan även ett kirurgiskt ingrepp vara aktuellt.
Elakartad prostataförstoring (prostatcancer)
Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige och även den som tar mest liv. Till skillnad från godartad prostataförstoring så ger den elakartade tydligare symtom, vilka bland annat omfattar:
- Blod i urinen
- Besvär med att kissa
- Smärtor i skelettet (vid de fall cancern har hunnit sprida sig)
Prostatacancer beror ofta på ärftliga faktorer. Även livsstilsfaktorer påverkar, men forskarna är oense om hur och i vilken grad. Cirka 10 000 män drabbas årligen av prostatacancer. Sjukdomen är dock mycket ovanlig före 50-års ålder. De flesta är i 70-årsåldern när sjukdomen debuterar. Prognosen varierar beroende på patientens ålder och om sjukdomen har hunnit sprida sig.
Undersökningar och behandling
Visar ditt prostatatest förhöjda PSA , eller om du själv misstänker du prostatacancer, så ska du omedelbart ta kontakt med vården. Vid läkarundersökningen kontrollerar doktorn om det finns några tumörer runt prostatan. Visar provet förhöjda värden går läkaren vidare med vävnadsprov och/eller biopsi. Idag finns effektiva behandlingsmetoder mot prostatacancer i form av kirurgi och strålning. Hormonell behandling kan också vara ett alternativ om tumören växter långsamt, om du har hög ålder eller lider av andra livshotande sjukdomar. Det botar inte prostatacancern men bromsar sjukdomsförloppet och ger dig oftast en längre livslängd.
Även om du är fullt frisk så kan det vara klokt att ta ett PSA-test för att försäkra dig om att allting är som det ska med prostatan. Undersökningar visar att prostataförändringar drabbar hela 7 av 10 män i 70-årsåldern och förändringarna kan komma smygande flera år innan de första symtomen debuterar.
Vanliga frågor om prostata
När bör man överväga att kontrollera prostatan?
- Det råder delade meningar om detta. Det finns läkare som menar att prostataundersökning bör göras från 40 års ålder. Detta fungerar dessvärre inte i den svenska vården och därför får man som patient själv be om att få bli testad, oavsett ålder. Men vi rekommenderar att börja testa från 45 års ålder och därefter göra det en gång om året. På så vis kan förändringar i prostatan upptäckas i tid.
Vad är egentligen prostatan och vad gör den?
- Mannens prostata omsluter urinrörets övre del. Prostatans uppgift är att bilda en näringsrik vätska som mixas med sädesvätskan för att stimulera spermierna vid sädesuttömning. Så prostatan är alltså avgörande för att mannen ska kunna fortplanta sig.
Hos en vuxen man är prostatan ungefär lika stor som ett plommon (ca 3 cm)